Vlag Kroatië, hoe ziet de Kroatische vlag eruit?

De vlag van Kroatië.
Vlag KroatiëKroatië heeft een vlag met drie gekleurde horizontale banen met daarin een wapen. De kleuren zijn rood, wit en blauw. De kleuren worden de Pan-Slavische kleuren genoemd, omdat veel Slavische (maar ook andere) landen deze drie kleuren bevatten. De kleuren worden gezien als de symbolen van de geschiedenis en het volk van Kroatië. Rood is het bloed van de Kroatische bloedgetuigen, wit de vredesgezindheid van de Kroaten en blauw de onderwerping aan God. Kom hieronder meer te weten over de vlag Kroatië (Kroatië vlag).

Bekijk hier meer informatie over Kroatië vakanties ->

Vlag Kroatië, meer informatie:

  • Het wapen.
    Het wapen is een zeer belangrijk onderdeel van de Kroatische vlag. Het bestaat uit een schild met daarbovenop vijf kleine schilden met elk een eigen afbeelding. Het grote schild bevat een schaakbordpatroon met dertien rode en twaalf witte vlakjes. Deze kleuren staan symbool voor de Rode en Witte Kroaten. Dat zijn twee Kroatische stammen uit het verleden. Het schild staat ook bekend als ‘het schaakbord’. De Kroaten zien het rood-witte schild als nationaal symbool. Dat komt enerzijds omdat het patroon voor allerlei zaken gebruikt kan worden en anderzijds omdat de vlag zonder wapen niet uniek is.
  • De kleine schilden.
    De vijf regio’s van Kroatië worden uitgebeeld door vijf kleinere schilden boven het grote schild. De meest linkse is het oudste bekende wapenschild. Dit is een gouden morgenster boven een zilveren maan op een blauwe achtergrond. Dit staat voor de hoofdstad Zagreb en centraal-Kroatië. Daarnaast staat een oud wapen van de Republiek Ragusa. Dat bestaat uit twee rode banen op een blauw schild. Dit is voor Dubrovnik en de omgeving daarvan. In het midden is het wapen van de regio Dalmatië te zien: drie gouden gekroonde luipaarden op een blauw schild. Als tweede van rechts is een gouden geit op een blauw veld te zien en dat schild staat symbool voor de regio Istrië. Als laatste is het wapenschild van de regio Slavonië te zien: twee zilveren strepen op een blauw schild. Dit stellen twee rivieren in de regio voor (Drava en Sava). Daartussen is op een rood vlak een zwarte rennende marter te zien. Daarboven staat een zespuntige gouden ster.
Bekijk hier alle leuke Kroatië vakanties ->

Meer informatie over de vlag van Kroatië:

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Kroati%C3%AB
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vlaggen_van_Kroati%C3%AB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *