Autovakantie Kroatië | Met de auto naar Kroatië?

Hoe pak je een autovakantie naar Kroatië aan?
Autovakantie KroatiëKroatië is een land dat veel te bieden heeft. De afstand tussen de verschillende toeristische steden van Kroatië is echter vrij groot. Ter illustratie: hemelsbreed liggen Zagreb en Dubrovnik 390 kilometer uit elkaar. Dit is meer dan twee keer zoveel als de afstand tussen Amsterdam en Maastricht (180 kilometer), en ongeveer anderhalf keer zoveel als de afstand tussen Groningen en Maastricht (270 kilometer). Een (huur)auto is zodoende ideaal wanneer je meerdere Kroatische steden wil bezoeken in één vakantie. In het onderstaande overzicht vind je wat handige informatie voor een autovakantie Kroatië.

Bekijk hier de autovakanties in Kroatië ->

Autovakantie Kroatië, meer informatie:

 • Reistijden per auto tussen Zagreb en andere toeristische steden. Wanneer je met je auto van Zagreb naar Dubrovnik rijdt, dan leg je ongeveer 600 kilometer af. Dit kost ongeveer 6 uur. Tussen Zagreb en Split ligt ongeveer 400 kilometer aan asfalt. Deze autorit kost ongeveer 4 uur. Vanuit Zagreb ben je normaliter nog net binnen twee uur (ongeveer 160 kilometer) in Rijeka (nabij Istrië).
 • Benzine- en dieselprijzen in Kroatië. Benzine kost in Kroatië tussen de 9 en 10 kuna (€ 1,20 – € 1,40). Diesel is iets goedkoper met een prijs tussen de 8,5 en 9 kuna (€ 1,15 – € 1,20). Een autovakantie Kroatië is dus niet duur.
 • Verkeersregels in Kroatië die verschillen van Nederland. Over het algemeen zijn de verkeersregels in Kroatië vergelijkbaar met die in Autovakantie KroatiëNederland. Hierop zijn twee noemenswaardige uitzonderingen. Zo is het in Kroatië verplicht om in de winter (oktober tot maart) met je koplampen aan te rijden. Voorts ben je verplicht om een fluorescerend vest in je auto (niet de kofferbak) te hebben en dit vest te dragen indien je bijvoorbeeld een wiel van je auto vervangt.
 • Het wegverkeer in Kroatië is onveiliger dan in Nederland. Zo sterven er in Kroatië jaarlijks drie keer zoveel mensen (per capita) als gevolg van een verkeersongeluk als in Nederland. De gemiddelde Kroatische automobilist neemt dan ook meer risico’s bij het autorijden dan de gemiddelde Nederlandse autobestuurder. Rijd om ongelukken te voorkomen in Kroatië dus extra voorzichtig.

Kroatië autovakantie, meer informatie en leuke tips:

Met de auto naar Kroatië

Jaar na jaar trekken meer en meer mensen richting Kroatië. De Adriatische kust is vanzelfsprekend een grote trekpleister en ook de rest van het land is meer dan de moeite waard. Kroatië is bovendien dichtbij genoeg om ook een trip per auto richting het land te overwegen. Een autovakantie Kroatië is dan ook, mits de nodige voorbereiding, goed te doen.

Autovakantie Kroatië

Een hele exodus.
Wist je dat elk jaar zowat de helft van de toeristen die Kroatië mag verwelkomen de tocht richting het land per auto of met de camper maken? Je geraakt dan ook in goed een dagreis tot in het noorden van Kroatië. Om toch voldoende rust in te kunnen bouwen raden we echter wel aan om twee dagen in te plannen voor de reis.

Autovakantie KroatiëDe wegen in Kroatië.
Waar de grootste wegen in Kroatië vrij tot zeer goed onderhouden zijn kan niet hetzelfde gezegd worden van de kleinere wegen. Verwacht je dan ook een mindere kwaliteit en een rustiger tempo dan je in ons land zou meemaken.

Waar moet je op letten in het verkeer?

 • Alcohol.
  Kroatië is in tegenstelling tot veel van de landen in de buurt ontzettend streng wat betreft alcohol in hert verkeer. Dat betekent concreet dat alles boven de grens van nul promille een boete zal krijgen en strafbaar is. Heb je een biertje gedronken? Wacht dan zeker twee uur voor je achter het stuur kruipt.
 • Varia?
  In Kroatië is er vooralsnog geen verbod op radardetectors. Daarnaast valt het aan te raden altijd voldoende cash op zak te hebben voor te tanken. Heel wat tankstations beschikken immers niet over betalingsmogelijkheden per kaart. Ten slotte is het ook in Kroatië verplicht om een gevarendriehoek in de koffer te hebben liggen, een brandblusser is dan weer geen noodzaak.
 • De snelheid.
  Buiten dorpen en steden, waar vanzelfsprekend een limiet van vijftig van toepassing is, geldt een limiet van 90 kilometer per uur. Wie minder dan twee jaar zijn of haar rijbewijs heeft mag overigens maar 80 kilometer per uur! Op de snelwegen zijn die limieten dan weer gezet op 110 en 100 kilometer per uur.
Bekijk hier de autovakanties in Kroatië ->

Vakantie Kroatië autorondreis, een unieke ervaring!

Een autorondreis door Kroatië

Elk jaar opnieuw trekken duizenden en duizenden landgenoten richting een schitterend land aan de Adriatische kust. Nee, niet Italië: we hebben het natuurlijk over Kroatië. Meer en meer mensen opteren ook voor een autorondreis doorheen het land en dat valt goed te begrijpen: de afstanden zijn best te doen en er is nu eenmaal ook gewoon ontzettend veel te bekijken.

Vakantie Kroatië autorondreis

Autovakantie KroatiëDe reis zelf
Als je met de auto richting Kroatië trekt is het belangrijk om te weten hoe lang de reis eigenlijk zal duren. In principe is een dagreis voldoende om er te geraken maar de meeste mensen opteren voor twee dagen om de vermoeidheid alleszins te spreiden. Ben je in Kroatië aangekomen? Tracht dan op de grote wegen te blijven. De klene wegen zijn vaker wel dan niet redelijk slecht onderhouden.

Aankomen in Zagreb
Een logische bestemming bij aankomst is Zagreb: Kroatië is voornamelijk populair bij de kuststreek meer heeft natuurlijk heel wat meer te bieden. De hoofdstad van het land, die je in het binnenland terug kunt vinden, is daar het levende bewijs van. Zagreb is dan vast en zeker ook een goede keuze voor enkele dagen.

Plitvicemeren
Van Zagreb richting het Nationale Park met de Plitvicemeren is een stevige trip maar best in een paar uurtjes te doen als je het tempo erin kunt houden. Hier aangekomen dien je sowieso een dagje de tijd te nemen om het park te verkennen en je te vergapen aan de watervallen.

Via Zadar richting Split
De volgende stop? Dat is eigenlijk Split maar onderweg kom je nog heel wat leuks tegen. Even stoppen in Zadar, het Nationaal Park Krka of het indrukwekkende en historische Trogir? Het kan allemaal. Split zelf is één van de grootste steden van het land en hier kan je naast alle moderne gemakken ook gewoon lekker aan het strand liggen.

Dubrovnik here we come
In het uiterste zuiden van Kroatië kan je misschien wel de mooiste stad van het land terugvinden: Dubrovnik is waanzinnig populair bij toeristen en heeft een oud centrum waar de cultuurfanaat waanzinnig blij mee zal zijn.

Bekijk hier de autorondreizen door Kroatië ->

Enkele links:

Comments

 1. Anoniem
  23 april 2017 / 23:20

  Wat lijkt het me super leuk om eens door Kroatië te gaan rondreizen zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *